BÜYÜK GİZEM ÇÖZÜLMEYE BAŞLANDI!


 BU DA MI YAPAY ZEKA?


          Karbon tarihleme yapılmadan önce birkaç bilim adamı eserin sahte olduğunu iddia etmişti. Birtakım iddialar, kitabın “Felsefe taşı”yla ilgili olduğunu işaret ediyor. Eserin içerisinde bulunan çıplak kadın, bitki tasvirleri, yıldızlar ve değişik nesneler dolayısıyla eser “Simyacı’nın el kitabı” gibi de görünüyor. Bir diğer iddialar ise, uzaylılar tarafından yazılıp gezegenimizde unutulduğu yönünde.
 (Bu konunun da uzaylılara gelmesine sizler gibi ben de şaşırmadım. 😊)

Fakat Orta Çağ tıbbi el yazmaları konusunda uzman olan Nicholas Gibbs, durumun bu kadar karmaşık olmadığını öne sürmüş.

          Şimdi ise, Alberta Üniversitesi bilgisayar bilimcisi olan Grek Kondrak, kitabın eski İbrani dilinde yazıldığını, her bir kelimedeki harflerin karıştırılarak, ünlü harflerin düşürülmesiyle bir kod oluşturulduğunu söyledi. Bu söylemle birlikte, Amerikan Evrensel İnsan Hakları,  Beyanname’nin 380 dilde çevrilmesinde %97 oranında başarı kaydetmiş ve Kondrak çalışmalara devam etmiştir.

          
          Kondrak, her bir bölümünün ilk 72 kelimesi; çiftçi, ışık, hava ve ateş referanslarını içerdiğini ve ilk cümlesinin şu anlama geldiğini söylüyor: “Rahibe, evin adamına, bana ve insanlara tavsiyelerde bulundu.” 

Son açıklamasında ise Kondrak’ın tavsiyesi şöyledir: El yazmasının bilgisayara verilmesi gerektiği, çok iyi İbranice bilen ve aynı zamanda tarihçi olan birilerinin, elde ettiği bu delili alarak ipuçlarını takip etmesi. 

Bizler de umuyoruz ki, bu sır çözülür ve eğer bilgi yüklüyse insanlar aydınlanmanın keyfini çıkarır. Zaten kitaplar da bu yüzden var, değil mi? 😊

Yorumlar

Popüler Yayınlar